vrijdag 15 februari 2013

Verzorg je nagels!

Heb je last van broze nagels die snel breken, of zijn je nagels vaak geel? Dan is het noodzakelijk dat je ze eens behandelt. Een nagelspecialiste kan vaak duur zijn, dus daarom hier enkele tips om zelf je nagels sterker en witter te maken. 


De oorzaken van broze nagels 

De stevigheid van je nagels is afhankelijk van de aanmaak van keratine. Dat wordt op zijn beurt veroorzaakt door te weinig hydratatie van je nagel. Dit komt paradoxaal genoeg vaak voor wanneer je veel in aanraking komt met water. Je handen wassen is goed, maar overdrijf dus niet. Ook nagellakremover heeft een effect op je nagels, iets om mee rekening te houden dus! Gebruik het dus niet te vaak (ongeveer één keer per week) of gebruik nagellakremover zonder aceton. 

Een tekort aan voedsel kan ook een effect hebben op je nagels, net als een schimmelinfectie. Bij een schimmelinfectie worden je nagels vaak ook geel en dik. Verder kan ook nagelbijten of het afscheuren ervoor zorgen dat je nagels wat weker worden. 

Lemons are pretty good.

Als je broze nagels hebt, dan is het noodzakelijk om ze te verzorgen. Dit kan gemakkelijk met enkele huishoudelijke producten. Citroensap is bijvoorbeeld heel goed voor je nagels. 


Giet een beetje citroensap in een kommetje. Je kan verse citroenen gebruiken, maar citroensap uit een flesje is even goed. Laat je nagels een vijftal minuutjes in het kommetje weken, een tweetal keer per week. Je zal merken dat het zuur je nagels niet alleen sterker zal maken, maar ze zullen ook wat witter worden. 

Als je vaak je nagels lakt, kan je ook enkele druppeltjes citroensap in je nagellak doen. Je kan hier bijvoorbeeld een goedkoop flesje nagellak kopen, of een restje van een flesje gebruiken. Wel steeds  goed schudden vooraleer je het op je nagels smeert! 

Geef je nagels een badje.

Na het citroenbadje, dat eveneens je nagels schoonmaakt, kan je jouw nagels nog rustgevend nagelbadje geven. Vul een kommetje met lauw water, niet te warm, want je handen moeten er ook in weken! Voeg hierbij een beetje olijfolie. Als je van lekkere geurtjes houdt, kan je eventueel ook nog wat etherische olie toevoegen aan het water, zodat je handen lekker ruiken. Laat ook hier je handen vijf à tien minuten in weken. Je kan ook jojoba olie gebruiken. Doe een beetje in een kommetje en verwarm het tot een aangename, lauwe temperatuur in de microgolfoven. 

Veil je nagels. 

Je nagels vijlen is vaak beter dan ze te knippen. Het zorgt er voor dat je nagels minder snel scheuren. Als je van korte nagels houdt, kies dan voor een groffe vijl. Gebruik daarna een fijnere vijl om af te werken en de randjes zacht te maken. Kies voor een zachte nagelvijl, bij voorkeur een kartonnen. Een metalen of kunststofvijl zal je nagel sneller kapot maken. Vaak heb je zo van die drie-in-één vijlen, waarbij je een groffe vijl, een zachte en een kant om de bovenkant van je nagels te polijsten. Nagelvijlen zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Zoek er eentje die je zelf leuk vindt!

Verzorg je nagelriemen.

Niet alleen je nagels zelf, maar ook je nagelriemen moeten verzorgd worden. De nagelriem is het stukje huid tussen je nagelplaat en je vinger. Het heeft een beschermende functie, het zorgt er namelijk voor dat er geen bacteriën tot aan je nagelwortel geraken. Knip je nagelriem dus zeker niet af. Wel kan je hem achteruit schuiven. Dit kan je met een speciaal soort spateltje doen - dit zit in veel nagelverzorgingssetjes - of als je niets voor handen hebt, kan je ook gewoon met je nagels zelf duwen. Het achteruit duwen is weldegelijk van belang, anders zou het wel eens kunnen dat je nagelriem vergroeit aan je nagel zelf en dat is vrij pijnlijk. Na het achteruitschuiven van je nagelriem kan er een overtollig velletje overblijven. Dit kan je wel wegknippen met een nagelvellentang of met een gewoon nagelschaartje. 

Het is ook belangrijk om je nagelriem soepel te houden. Hier bestaan verschillende middeltjes voor, zoals nagelriemolie. Een product dat ik zelf graag gebruik is er eentje van Lush: Lemony Flutter. Het is een crème die je nagelriemen goed verzorgd en ruikt bovendien ook erg lekker. Ik gebruik de crème bovendien niet enkel voor mijn nagelriemen, maar smeer hem over heel mijn nagels. Het houdt mijn nagels sterk en goed verzorgd. Lemony Flutter kost €9,95 voor een pot van 50 ml. Een aanrader! 

Wil je hier liever niet te veel geld aan uitgeven? Je kan ook gewoon labello of Vaseline gebruiken. Tip: gebruik een wattenstaafje om het product op je nagelriemen te smeren. Dit voorkomt dat je handen plakkerig worden. 

Nagels lakken.

Als je jouw nagels lakt, gebruik dan altijd een base coat. Anders kunnen je nagels beschadigd geraken en geel worden. Lak je nagels echter niet te veel als je erg broze nagels hebt. Het zorgt er namelijk voor dat je nagels verstikken. In dit geval kan je beter nagelversterkende nagellak gebruiken. Ook kunstnagels zijn geen goed idee. Als je toch graag kunstnagels wil laten zetten, draag ze dan niet langer dan drie weken en laat ze op tijd verwijderen. 

Wat doe jij om je nagels te verzorgen? Heb jij nog goeie tips? Deel ze dan zeker, zodat anderen er ook van kunnen genieten! 

Liefs,

Laura
2 opmerkingen: