zaterdag 10 augustus 2013

Dublin travel blog (day 1)

Hey allemaal,

Yes, finally! Ik heb eindelijk tijd gevonden om een uitgebreide blogpost te maken over mijn citytrip naar Dublin met m'n liefje van 19 tot 22 juli. De laatste tijd heb ik het nogal druk gehad als grabbelpas-monitor, en thuis moest ik ook helpen met koken, afwassen,... ect. omdat mijn vader geopereerd is. Enfin, a lot going on en niet veel tijd om echt werk te maken van deze blogpost. En dat wil ik toch wel doen, zodat jullie er écht iets aan hebben, weten wat er allemaal te zien is in Dublin en wat er de moeite is. Ik heb her voor gekozen om alles dag per dag te bespreken, omdat het anders een massief lange blogpost zou worden. Vandaag komen jullie dus al te weten wat we de eerste dag deden, de rest volgt later. Enjoy! :) 

Vertrek en hotel: 

We moesten al om 4 uur 's nachts naar de luchthaven van Charlerloi vertrekken, want onze vlucht was al om 6:50 u. Best vroeg, maar al bij al heeft zo'n vroege vlucht wel heel wat voordelen. Het belangrijkste is dat je, wanneer je aankomt, nog een hele dag voor je hebt. Aangezien we maar een kort citytripje deden, was dat toch wel een enorm pluspunt. Voor mijn liefje was het trouwens de eerste keer in een vliegtuig, spannend! Vanop de luchthaven van Dublin kan je bovendien ook heel gemakkelijk met een busje naar het stadscentrum. Dit is wel aan te raden. Je kan het ook meteen boeken samen met je Ryanair vliegtickets. Ons hotel was het Best Western Sheldon Park hotel, iets buiten de stad. Met de tram was het een 20-tal minuutjes rijden. Een goeie verbinding, om de 10 minuutjes een tram, prima. :) Ons hotel was ook super, de kamer was wat gewoontjes, maar er was ook een mooi zwembad aan met sauna, jacuzzi en stoombad. Enig minpuntje: in het zwembad moest je een badmuts dragen. Pretty lame, maar soit. Het was erg rustig in het zwembad en die mensen daar kennen je toch niet, dus who cares? 
Dublin Castle 

Nadat we onze bagage hadden afgezet bij het hotel, was het tijd voor de eerste activiteit op mijn lijstje. Ja, ik maak reisschema's.. Je kan beter voorbereid genoeg zijn en dan kan je daar nog altijd alles aan de omstandigheden aanpassen. Eerst gingen we dus naar Dublin Castle, een kasteel dat al uit de Vikingtijd stamt, maar waarvan nu enkel nog maar één middeleeuwse toren overeind staat. De rest is 18de eeuws, maar wel erg prachtig om te zien. We hadden bovendien een super aangename gids, die ineens meer wist te vertellen over het ontstaan van de stad Dublin, en natuurlijk over de geschiedenis van het kasteel. Bovendien kan je bij die rondleiding ook nog restanten van een andere middeleeuwse toren bezoeken, terwijl dat anders voor publiek gesloten is. De rondleiding raad ik wel aan, want als je daar zonder gids rondloopt, lijkt het mij weinig interessant. Althans, da's mijn menig. Maar ik heb graag altijd extra uitleg, tjah, history nerd.. :)Christ Church Kathedral 

Vlak bij het kasteel heb je Christ Church Kathedral, op zich een kerk zoals een andere, maar wel een mooi interieur. Wat mij wel opviel is dat je in elke kerk in Dublin moest betalen, terwijl dat vaak hier in Europa niet het geval is, behalve bij grote Kathedralen. Ochja, €4,5 is nu niet echt het einde van de wereld, maar toch. Wat me ook opviel, is dat de kerken langs buiten ook erg grouw en grijs zijn en ook tamelijk somber, als je ze bijvoorbeeld vergelijkt met onze Kathedraal van Antwerpen of zo. 


Ook de binnenkant was tamelijk sober, hoewel daar wel meer versieringen te zien zijn. Er hangen wel geen schilderijen, zoals dat bij ons vaak in kerken het geval is. Op zich nothing special, maar de loodramen waren wel heel mooi .


Je kon ook nog in de crypte van de kerk, best wel spooky.. Ook daar stond nog een soort tentoonstelling opgesteld, met middeleeuwse kledij, overblijfselen van de kerk vroeger, enzovoort. Ook wel leuk. Bij het binnengaan van de kathedraal kon je ook nog een foldertje nemen en daar stond dan wat meer uitleg op en doorheen de kerk stonden bij bepaalde dingen ook nummertjes, waarover je dan ook meer info kon lezen in het boekje. Simpel, maar deftig uitgewerkt. Dvblina:

Vlak naast Christ Church heb je het museum Dvblina, over het Dublin ten tijde van de Vikingen en de Middeleeuwen. Aangezien dit mijn favoriete tijdsperiode in de geschiedenis is, wou ik dit zeker bezoeken. Het viel wel meteen op dat het museum eerder ingericht was voor kinderen en jongeren, aangezien het heel interactief was, er dingen waren nagemaakt in wassen beelden, je er spelletjes kon doen, vikinghelmen enzo kon opzetten,... en de tekstjes die aan de muur hingen als informatie waren ook tamelijk simpel.  Dit neemt natuurlijk niet weg dat het niet leuk en interessant was, in tegendeel! Het jammere vond ik dat er nogal weinig echt archeologisch materiaal te zien was, dat echt opgegraven was. Dat had ik wel verwacht. Doordat de informatie tamelijk simpel was, wist ik daar bovendien ook al wel veel van, althans over de meer algemene zaken over Vikingen en de middeleeuwen. De weetjes die ik niet wist, waren dan weer wel interessant en het geheel was wel een leuke ervaring, al vond ik het prijskaartje ook wel een nadeel. €7,5 vond ik wel tamelijk veel voor wat er te zien was, hoewel alles wel mooi en goed in elkaar gestoken was. 

St. Patrick's Cathedral 

Als laatste echte activiteit van de dag gingen we naar St. Patrick's Cathedral, de grootste kathedraal van Ierland. Opnieuw zo'n saai grijs gebouw aan de buitenkant. Nee, daar had ik het toch niet zo mee, ik heb het meer voor de kerken uit de barok, de gotiek of de renaissance. 


Aan de binnenkant daarentegen was dan wel weer meer te zien. Opnieuw mooie glasramen, beelden, en veel versieringen in het steenwerk. Best wel de moeite, als je van dit soort dingen houdt. Aan de kerk was ook een klein parkje, waar je eventjes kan rusten en chillen, wat wij dus ook gedaan hebben. 


Temple Bar

Na een zwempauze in het hotel en een klein dutje was het alweer tijd voor het avondeten. Daarvoor kozen we Temple Bar uit. Dit is een wijk in Dublin die je moét gezien hebben. Het is een wijk vol restaurantjes, pubs en caffeetjes. Druk, maar gezellig druk, als je snapt wat ik bedoel. Bovendien heb je daar ook veel straatmuzikantjes enzo, waardoor er een leuke, gezellige sfeer hangt. De eerste avond gingen we voor iets not so typical Irish:  Italiaans. Maar hey, we hadden er allebei zin in, dus why not? 


In Temple Bar heb je meteen ook het Hard Rock Café, voor mij een must in elke stad waar ik kom (en waar er een is natuurlijk). Nadat we ons buikje rond gegeten hadden met lekkere lazagne, konden we nog wel een verfrissend drankje gebruiken. En natuurlijk moest ik ook mijn hard rock café glass halen voor mijn collectie. (zie haul video!)
Liefje nam een Guiness, maar omdat ik geen bierdrinker ben, nam ik mijn vaste favoriet: de Berrylicious: een soort smoothie met verschillende soorten rood fruit. Yummie! 

Na een gezellige avond zat onze eerste dag er jammer genoeg weeral op. Hopelijk kan ik snel ook de volgende dagen voor jullie in een blogpost gieten. Ik hoop in elk geval dat jullie deze post interessant vonden en er iets aan hebben. 

Liefs,

Laura 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten