woensdag 21 november 2012

Twee keer Brussel: mijn eerste internationaal congres + Concert: Opeth & Anathema

Hey allemaal, 

de komende twee dagen heb ik over en weer gependeld tussen thuis en Brussel en dit om wel twee heel uiteenlopende redenen. Maandag moest ik namelijk een internationaal congres bijwonen, iets wat we verplicht moesten doen voor school en gisteren ben ik naar het concert van Opeth en Anathema geweest in de AB. Beide leuke en unieke ervaringen, waar ik jullie wat meer over wil vertellen. 

Internationaal Congres: Boekillustraties in de 19de eeuw 

Voor onze masterproef moesten we verplicht een internationaal congres bijwonen, om daar een verslag over te maken. Ik koos voor eentje in Brussel, over boekillustraties in de 19de eeuw, in de Koninklijke Bibliotheek van België. Ik moet zeggen dat ik het eigenlijk best wel interessant vond. Alleen jammer dat de sprekers voornamelijk Franstalig waren, waardoor ik wel een deel van de informatie niet helemaal verstond. Toch was ik best wel blij met de onderwerpen waarover gesproken werd. Als iets interessant is, dan is het toch altijd minder erg om naar te luisteren, right? Want eerst zag ik het niet zitten om van 9 uur 's morgens tot half 6 's avonds daar te moeten zitten, maar uiteindelijk viel het allemaal wel best mee. 

In het begin voelde ik mij toch niet helemaal op mijn gemak, zo tussen al die professoren en geleerden. Ik was veruit de jongste in de zaal en er werd nogal raar gekeken door sommigen toen ik daar binnen kwam. Die dachten waarschijnlijk: "Wat komt die hier doen?". Op laptops waren ze daar ook niet echt voorzien. Er waren nergens tafeltjes aan de stoelen. Ik heb dus noodgedwongen de hele tijd met mijn laptop op mijn schoot moeten zitten. Gelukkig is het maar zo'n mini netbook, waardoor het niet erg zwaar woog, maar toch: handig is anders. 

Tijdens de middag kregen we wel gratis lunch. Best wel nice, toch? Het waren allemaal van die minibroodjes, met verschillend beleg. Vooral de granenbroodjes met brie, honing en noten waren heerlijk! Omdat de middagpauze nogal lang duurde (van 12 tot 2) ben ik ook maar eens op pad geweest door Brussel zelf. Ik kom daar zelden, dus dat was eigenlijk wel de ideale gelegenheid. Ik heb een aantal leuke dingen ontdekt, maar het fijnste vond ik toch dit: 

Ik bedoel: komaan! Hoe cool is deze klok?! Jammer genoeg was het prijskaartje niet zo cool... €359. Jammer! Anders had ik hem zeker gekocht. Hopelijk komt er ooit iemand met zo'n klokken op de markt, voor een iets schappelijkere prijs. Volgens mij zou dat wel aanslaan. Gat in de markt? Ik vind het in elk geval heel mooi! 

Al bij al ben ik dus weer een hele ervaring rijker door naar dit congres te gaan. Mijn Frans is nog eens op de proef gesteld, ik heb een aantal interessante (sommigen al wat meer of minder) lezingen bijgewoond, nieuwe dingen geleerd en ik heb nu in elk geval iets om over te schrijven op mijn opdracht. 


Opeth & Anathema in de AB


Gisteren ging ik opnieuw naar Brussel, dit keer voor iets heel anders: het concert van Opeth en Anathema in de AB. Ik had er al uitgekeken om Opeth eens te zien sinds ze op Graspop 2009 gecancelled hadden. Samen met twee vrienden trok ik dus richting AB, om ze voor het eerst te zien en het was echt ge-wel-dig! Ik moet zeggen dat ik ze live nog beter vond dan op cd. Ik was ook blij dat ze een aantal van hun oude nummers speelden. De nieuwe cd vind ik op zich wel goed, maar ook wel heel rustig, terwijl de oudere cd's ook wel wat heftigere songs bevatten. Het concert was eigenlijk een ideale mengeling van oud en nieuw, stevige en zachtere nummers: heerlijk! 

Anathema kende ik eigenlijk niet zo goed. Ik had er al wel eens van gehoord en ik had er ook wel eens wat liedjes van opgezocht op youtube, maar eigenlijk waren ze voor mij relatief onbekend. Toch was ik zeer aangenaam verast door hun optreden in de AB. De nummers waren echt mijn stijl, de zang en de muziek waren ook geweldig. Daar moet ik in de toekomst dus zeker eens meer naar luisteren. 

Een bandshirt kopen is voor mij op een concert ook een must, zeker als ik de band heel goed vind. Natuurlijk koop ik ook alleen maar één als het shirt zelf mij aanstaat en als mijn maat er nog in is. Dit laatste is niet altijd het geval. Een small is jammer genoeg heel snel uitverkocht. Deze keer had ik echter geluk. Opeth had een hele reeks girly shirts bij, terwijl de meeste bands maar één of twee keuzemogelijkheden hebben. Ik koos voor deze: 


Een t-shirt kan echt niet meer mijn stijl zijn dan dit: de naam van een van mijn favoriete bands er op, een prachtige tekening en ja zwart... dat past bij alles, toch? Ik vind de tekening op dit shirt echt geweldig. Het is een beetje art-nouveau achtig en daar ben ik wel fan van. Ik ben bijvoorbeeld ook wel heel into de art van Alphonse Mucha. 

Het enige irritante tijdens het concert vond ik de kerel die achter mij stond. Laat ons zeggen dat hij nogal een superfan was, die elk nummer stond mee te brullen, foto's stond te nemen en nogal hevig aan het dansen was. Hoeveel duwen ik wel niet in mijn rug heb gehad van die man... En dat meezingen vond ik af en toe ook wel storend.Maar desalniettemin heb ik enorm genoten van het concert. Please Opeth, be back ! 


Liefs,

Laura
4 opmerkingen:

 1. Tiens, die klok ben ik op nog blogs tegengekomen deze week!
  Over de KB, ik heb daar ooit eens aan een franstalige bediende microfilms moeten aanvragen, een nachtmerrie :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja, ik vond dat de lezing van organisatie wel heel goed in elkaar zat, alleen dat Frans hé... :p

   Verwijderen