donderdag 24 mei 2012

How to: Donkere kringen onder de ogen verminderen


De examens staan weer voor de deur. Al die stress en dat weinig slapen zorgen gegarandeerd voor donkere kringen onder eenieders ogen. Maar natuurlijk wil niemand er op een mondeling examen doodmoe uitzien. Daarom zal ik hier eerst ingaan op de oorzaken van donkere kringen onder de ogen en enkele middeltjes om ze te verminderen en te camoufleren. Let wel, het gaat hier over donkere kringen en niet over wallen. In principe zijn donkere kringen en wallen twee verschillende dingen die elk ook een andere aanpak nodig hebben. Donkere kringen zijn een donkere verkleuring onder je ogen en wallen zijn echt een soort ‘zakje’ onder je oog, een verdikking die gevuld kan zijn met vet of met vocht.
Thanks, mom and dad!

Donkere kringen kunnen simpelweg te verklaren zijn door je genen. Als de huid onder je ogen dun en doorschijnend is, zijn je bloedvaatjes daar beter te zien wat zorgt voor een blauwige donkere waas. Als je donkere kringen erfelijk zijn, is het eigenlijk niet mogelijk om ze weg te krijgen. Een goede dekkende concealer is dan vaak de beste oplossing. Je kan het beste een oogproduct gebruiken met een pigmentoplichtende (melanine afbrekende) werking in combinatie met een goed dekkende concealer.

Leef je wel gezond?

Vermoeidheid, slecht slapen, stress en huilen zorgen ook voor donkere kringen, soms in combinatie met wallen. Dit komt doordat het vetweefsel onder de ogen meer vocht vasthoudt en de huid bleker wordt waardoor bloedvaten beter door de huid heen schijnen. Probeer dus steeds genoeg te slapen en vermijd stress zo veel mogelijk, ook al is dat vaak moeilijk tijdens de examenperiode.

 Ook je voedingspatroon heeft invloed op donkere kringen onder de ogen. Een tekort aan ijzer, vitamine C, K en B kan donkere kringen veroorzaken. Zorg dus dat je je vitamientjes en mineralen binnenkrijgt,slik desnoods supplementen, en eet of drink extra anti-oxidanten. Drink bijvoorbeeld wat vaker een sapje met granaatappel of neem een kopje groene thee. Anti-oxidanten versterken namelijk de aderwand. Roken zorgt voor problemen met de bloedvaten waardoor ze nog zichtbaarder en donkerder worden dan ze al zijn. Alcohol heeft een uitdrogend effect op het lichaam, wat ook weer donkere kringen en wallen in de hand werkt.
Slechte doorbloeding

De kleine adertjes die onder de huid van je ogen liggen zijn heel erg fijn en de doorstroom van bloed is hier dan ook niet altijd even soepel. Rode bloedcellen hopen zich op en zoeken een andere weg waardoor ze zich verspreiden in de omliggende huid rondom je ogen. Het lichaam probeert op haar beurt de rode bloedcellen daar weer op te ruimen. Enzymen breken de rode bloedcellen af, maar hierdoor ontstaat er een donkerblauwe kleur. Als het lymfevatenstelsel niet goed werkt, worden afvalstoffen niet goed afgevoerd en hopen zich op. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Verbetering van de circulatie onder de ogen kan een oplossing zijn voor dit soort donkere kringen. Ga hiervoor best eens langs de dokter. Hij/zij zal hier vast wel een middeltje voor weten. Ook gebruikte theezakjes, het liefst van groene thee, op je ogen leggen, kan een positief effect hebben. Je kan de doorbloeding in de aderen ook stimuleren door een oogcrème te gebruiken. Maar let op, er zijn verschillende oogcrèmes op de markt met verschillende doeleinden, dus kies geen anti-age oogcrème, maar specifiek eentje tegen donkere kringen. Neem een piepklein beetje op je vinger en dept dit zachtjes onder je oog. Werk bij voorkeur van binnen naar buiten. Concealer 

Acceptatie, aanpassen van je lifestyle, oogcreme, what else? Concealen natuurlijk! Enkele goed dekkende concealers zijn: de creamy concealers van Bobbi Brown, de MAC Studio Sculpt concealer en de tattoo concealers van Kat von D. Ze dekken erg goed. 


Goed, als je een goed dekkende concealer hebt gevonden is het eigenlijk zaak om eerst je donkere kringen, die vaak een paars/blauwe ondertoon hebben, weg te werken. De contrasterende kleur van paars/blauw is oranje en daarom kun je het beste  donkere kringen wegwerken met een concealer met een oranje ondertoon. Bobbi Brown heeft een speciale reeks met oranje-achtige concealers genaamd ‘correctors’. 
Nadat je de oranje concealer hebt aangebracht waardoor de blauwe waas zo’n beetje is opgeheven, wil je natuurlijk een huidskleurige concealer aanbrengen om de huid onder je ogen egaal te krijgen met de rest van je gezicht. Je kunt gewoon een concealer gebruiken in je eigen huidskleur, misschien zelfs een tintje lichter. 

Voor een extra dekkend effect kan je best je concealer deppend aanbrengen, in plaats van hem uit te smeren. Zit alles erop en wil je dat het zo lang mogelijk zo blijft? Breng dan nog wat transparante poeder aan om het geheel te fixeren. Deze kan je van bij verschillende make-up merken verkrijgen. 
Zelf gebruik ik een roll on stick van Garnier. Deze kan je gewoon kopen in het kruidvat en ze vallen goed mee van prijs. Ik geloof dat hij iets van een 12 euro kost. Deze stick is niet alleen een concealer, maar helpt ook de je donkere kringen te verminderen. Hierover breng ik dan gewoon mijn tinted moisterizer aan, die ik altijd gebruik. 


Budget Tip

Met een oogcreme doe je vrij lang, omdat je steeds maar een klein beetje nodig hebt. Heb je niet zo veel geld? Vraag om een proefje van een oogcreme in een parfumerie. In de meeste gevallen kan je hier zo een maand mee vooruit. Hetzelfde trucje kun je toepassen met concealer. 

Wat zijn jouw tips om donkere kringen onder je ogen weg te krijgen? Welke concealer gebruik jij het liefst? 

2 opmerkingen:

  1. Je kunt wallen ook gewoon oplossen door er een paar minuten een koud nat washandje op te leggen.


    Werkt bij mij erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen